Finsku-oppimateriaali

Toimii kolmella eri kieliversiolla ukrainan, venäjän ja englannin lähtökielistä

englannin, venäjän ja ukrainan liput

Finsku on suomenkielen alkeisiin tarkoitettu, ilmainen digitaalinen oppimateriaali. Suomen kielen perusteet sisältävä kokonaisuus sopii kaikille, jotka haluavat parantaa kielellisiä valmiuksiaan esimerkiksi Suomessa asumista, opiskelemista ja työskentelemistä varten.

01 Aloita harjoittelu

Kirjaudu sovellukseen. Oppimateriaali toimii ilman tunnuksia ja voit harjoitella joustavasti kaikilla laitteilla. 

Mikäli haluat seurata edistymistäsi ja jatkaa kesken jäänyttä harjoittelua, tallenna kirjautumisen yhteydessä kopioitava Finsku -käyttäjäkoodi muistiin.

02 Valitse sopiva vastaustapa

Voit tehdä samaa oppituntia usealla eri tyylillä.

Reactored-oppimisympäristö mahdollistaa vastaamisen valitsemalla, puhumalla ja kirjoittamalla. 

03 Opi suomen kieltä käytännön tasolla

Oppimateriaali on suunniteltu tukemaan itsenäistä kieltenopiskelua. Oppimateriaalin avulla harjoittelija voi saavuttaa kielitaitotason A2.1

Suomen kielen perusteet sisältävä kokonaisuus sopii kaikille, jotka haluavat parantaa kielellisiä valmiuksiaan esimerkiksi Suomessa asumista, opiskelemista ja työskentelemistä varten. 

 

Näin se toimii!

  • Tarvitset vain nettiyhteyden
  • Oppimateriaali toimii kaikilla laitteilla. (browser preferences with iOS-devices Safari and on Laptop, Android, PC or Tablet – Chrome)
  • Harjoittele kieltä interaktiivisten harjoitusten sekä video- ja audioesimerkkien avulla
  • Seuraa harjoittelun etenemistä tilastonäkymästä
  • Opetuksen tukena myös Yle:n videomateriaalit

Tutustu kurssimoduuleihin

Suomen kielen alkeisoppimateriaali on jaettu kuuteen (6) moduuliin, jotka etenevät aloittelijatasosta kohti haastavampia harjoituksia.  Ukraina–suomi -kurssit tukevat kielen perusteiden oppimista kieliopin, tärkeimpien sanastojen ja niihin liittyvien harjoitusten avulla. 

Finsku-oppimateriaali ei vaadi lataamista eikä kirjautumista. Se toimii selaimessa osoitteessa: www.reactored.com/finsku

Alku 1 a1.1

● Itsensä esittely ja arkisen perussanaston harjoittelu ● tärkeimmät koti- ja koulusanat ● tervehdykset, kehotukset ● aakkoset ● ääntäminen ● perhesanasto ● kehonosat ● kansallisuus, kotimaa ja äidinkieli ● opetellaan viikonpäivät ja tärkeimmät aikaa ilmaisevat sanat ● vuodenajat ja kuukaudet ● olla-verbin taivutus ● persoonapronominit

Alku 2 a1.1

● Opetellaan numerot ja niiden tavallisimmat käyttötarkoitukset ● kellon- ja vuorokaudenajat ● sää ● värit ● perusruokasanasto ● kaupassa asiointi ja perusfraasit

Perus 3 a1.2

● harjoitellaan itsestä ja perheestä kertomista ● henkilötietojen kirjoittaminen ● kysymyssanat, kysyminen ja vastaaminen ● verbien positiivinen ja negatiivinen taivutus ● verbin perusmuodon tunnistaminen ● kotiin ja asumiseen liittyviä tekstejä ● koulusanasto

Perus 4 A1.3

● opetellaan vaatesanat ● opetellaan monikko ja tutustutaan sen yhteydessä k-p-t -sääntöön ● sairaudet, lääkärissä asiointi ● omistusrakenne ja sen käyttö arkisissa tilanteissa ● opetellaan kuvailemaan ihmisten ulkonäköä ● opetellaan adjektiiveja, vastakohdat ja vertailu ● opetellaan rahaan liittyvät sanastoa ja harjoitellaan ostosfraaseja ● tutustutaan järjestyslukuihin (esim. päivämäärän kertominen) ● tutustutaan urheilu- ja harrastussanastoon

Jatko 5 A2.1

● Opetellaan tärkeimmät verbityypit ja verbien taivutusta preesensissä ● Opetellaan genetiivirakenne ja sen käyttö arkisissa tilanteissa ● Opetellaan paikkaa ilmaisevat pre- ja postpositiot ja harjoitellaan niiden käyttöä (esim. ”talon takana, minun vieressä, pöydän päällä”, jne.) ● Opetellaan ilmaisemaan mielipide tykätä ja pitää -verbeillä ● Opetellaan vastaamaan kysymykseen keneltä? kenelle?

Jatko 6 A2.1

● Opetellaan tunnistamaan imperfektimuoto (muutama arkinen verbi ja olla-verbi) ● harjoitellaan menneen ajan ilmauksia ● opetellaan partitiivin käyttöä esim. numeron, negatiivisen omistusmuodon, aine- ja ruokasanojen kanssa ● Opetellaan sisäpaikallissijat, vastaamaan mistä- ja mihin -kysymyksiin ● Opetellaan ulkopaikallissijat, vastaamaan mistä- ja mihin -kysymyksiin ● Opetellaan tärkeimmät kulkuneuvot, harjoitellaan matkustussanastoa ● harjoitellaan lyhyiden lauseiden muodostusta ja oikeinkirjoitusta (esim. oma lyhyt teksti, viesti, postikortti)

Tekijätiimi

Essi Markoff

Essi Markoff

Essi Markoff (KM) on toinen materiaalin luoneista opettajista. Hän hurahti suomen kielen opettamiseen vuonna 2016. Finsku-materiaalin lisäksi hän on ollut luomassa mm. Opettajan Porinapata-kirjaa.

Heidi sippola finsku

Heidi Sippola 

Heidi Sippola (KM, FM) on toinen materiaalin luoneista opettajista. Hän on opettanut suomea eri kouluasteilla ja erilaisissa koulutuksissa yli 15 vuotta. Heidi on luonut Opettajan porinapata -kirjan yhdessä Essi Markoffin kanssa.

Galina Dupova

Galina Dubova

Galina (FT) toimi Finsku-materiaalin kielentarkistajana ukrainan kielessä. Galina toimii Tampereen yliopistossa englannin kielen sekä kulttuurien välisen viestinnän opettajana.

Oksana skaldina

Oksana Skaldina

Oksana Skaldina (FT) toimi Finsku-materiaalin kielentarkistajana ukrainan kielessä. Hän on tutkijatohtori Itä-Suomen yliopistossa, Ympäristö- ja biotieteiden laitoksella.

Lataa Finsku-materiaaleja

Ohesta löydät ladattavina tiedostoina Finskuun liittyviä esitteitä. Voit tulostaa esitteitä esimerkiksi ukrainalaisia varten tai hyödyntää niitä muissa yhteyksissä.

Sisältää seuraavat tiedostot:

  • Finsku sisällysluettelo
  • One-pager (UKR)
  • Ukraina-esite (FI, ENG, UKR)

Reactored-oppimisympäristö koulutuskäytössä

Finsku-suomen kielen oppimateriaali, on saatavilla organisaatioille 3:lla eri kieliversiolla ukrainan, venäjän ja englannin lähtökielistä.

Suuren suosion saavuttanut Finsku, on digitaalinen oppimateriaali suomen kielen alkeiden opiskeluun. Suomen kielen perusteet sisältävä kokonaisuus sopii kaikille, jotka haluavat parantaa kielellisiä valmiuksiaan esimerkiksi Suomessa asumista, opiskelemista ja työskentelemistä varten. Oppimateriaali kattaa A1.1 – A2.1 taitotasot.

Testaa FINSKU -oppimateriaalia alla olevien linkkien avulla. Huomaathan että kukin nappi vie sinut käyttäjäksi eri kieliasetuksilla. 

Avoimen
suomi-oppimateriaalin Yhteistyökumppanit

Kieltenoppimisympäristö

Reactored

Käyttäjätuki: support@reactored.com

Yhteystiedot: kari.savolainen@reactored.com