YLE:n haastattelussa Reactoredin pedagoginen asiantuntija Heini Syyrilä: "Vähäinenkin kielitaito avaa uusia maailmoja".

Reactoredin pedagoginen asiantuntija, kieltenopettaja Heini Syyrilä piipahti Yle:n aamuradion haastattelussa (Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen aamuradio 30.3.2021). Kuuntele Heinin mielipiteet siitä, mitä voidaan tehdä, jotta Suomessa romahtanut kieltenopiskelijoiden määrä saataisiin jälleen nousuun.

Haastattelu on kuunneltavissa kokonaisuudessaan alla olevasta tallenteesta (kesto 12 minuuttia).

Haastattelussa kieltenopettaja Heini Syyrilä (YLE 30.3.2021))

 

Reactoredin kehittämisen lisäksi Heini Syyrilä toimii saksan ja ruotsin kielten opettajana peruskoulussa ja lukiossa, Hattulassa. Hänellä on myös oma yritys, joka tarjoaa kieltenopetus- ja koulutuspalveluita kieltenopettajille. Heini Syyrilä valittiin vuoden kieltenopettajaksi vuonna 2017. 

Yksipuolistuneen kieltenopiskelun taustalla useita tekijöitä

Syyrilä kertoo kieltenopiskelun kiinnostuksen vähenemisen näkyvän siten, että viime vuosina opiskeluryhmiä ei ole välttämättä syntynyt tai jos on, niissä on usein vain muutamia opiskelijoita. 

Kieltenopiskelun vähäiseen kiinnostukseen vaikuttaa Syyrilän mielestä ainakin muutama seikka. Suomessa englannin kieli on kaikkialla ja syntyy mielikuva, ettei muita kieliä oikeastaan tarvita. Kuitenkin monissa Euroopan maissa tilanne on toinen, eikä englantia osata yhtä laajasti. Myös säästösyyt, rakenteelliset asiat ja korkeakoulujen pääsykoejärjestelmä ovat vaikuttaneet vieraiden kielten suosion romahtamiseen eri koulutusasteilla.

Heini Syyrilä pitää huolestuttavana sitä, että Suomessa asuinpaikka saattaa vaikuttaa siihen, millaisen kielitaidon oppija voi saavuttaa. Tämä asettaa oppijoita eriarvoiseen asemaan.

Heini muistuttaa haastattelussa myös siitä, kuinka jo vähäisenkin kielitaidon voi ottaa rohkeasti käyttöön. Nykyisin koko maailma on saatavilla älylaitteiden kautta, ja kielitaito avaa pääsyn myös toisenkielisiin maailmoihin ja mahdollisuuksiin!

Monipuolista kieltenoppimista Reactoredilla

Reactored -oppimisympäristö tukee eturintamassa kielten monipuolista ja tasa-arvoista oppimista. Se avaa mahdollisuuden opiskella jopa 20:tä kieltä samassa sovelluksessa, yhdellä lisenssillä. Tällä koulut säästyvät useiden kielten kirjojen kalliilta hankkimiskuluilta. Reactoredia voi hyödyntää koulujen välisessä yhteistyössä, sillä materiaaleja on helppo jakaa, ja ryhmiä voi muodostaa yli koulurajojen.

Reactored tukee myös kielitietoista kasvatusta. Oppijat innostuvatkin usein harjoittelemaan oppimisympäristössä myös toisten kielten tehtäviä! Valmiit oppimateriaalit antavat helpon tavan uuden kielen itsenäiseenkin harjoitteluun.

Mikäli harkitset Reactoredin tilaamista omalle koulullesi, voit aloittaa kuukauden kokeilujaksolla.

Tykkäsitkö tästä? Jaa postaus verkostollesi somessa!

Facebook
LinkedIn
Twitter