REACTORED AMBASSADORS:
Marja Storås: "leikin ja laulun avulla lapset motivoituvat ja oppivat kieliä kuin luonnostaan"

Ellen Vikman

Ellen Vikman

23.10.2020 I 08.10

Haastattelimme Marja Storåsia, joka on yläkoulun saksan ja englannin kielen opettaja sekä yrittäjä. Hän perusti vuonna 2019 päivätyönsä ohelle Kielikoulu Maston, joka tarjoaa kielikerhoja lapsille. Juttelimme Marjan kanssa varhaisen kieltenoppimisen menetelmistä sekä pelin ja leikin merkityksestä lasten oppimiseen ja motivaatioon.

kieltenopettaja Marja Storås katsoo hymyillen kohti

Storåsin perustama Kielikoulu Masto on noin 3–10 -vuotiaille lapsille suunnattu kerho, johon kuuluu tällä hetkellä yhteensä kymmenen englannin ja saksan kielen ryhmää. Kerhot toimivat koulujen ja päiväkotien tiloissa ympäri Helsinkiä ja Espoota. Kysyimme, mikä innosti Marjaa perustamaan oman kielikoulun?

Keskityin omassa gradussani varhaiseen kieltenoppimiseen ja minua alkoi kiehtoa ajatus tehdä opettajuuden ohessa jotakin omaa. Gradun tiimoilta vahvistui ajatus siitä, että mitä varhaisemmin kieltenopiskelun aloittaa, sitä luonnollisempaa oppiminen on lapsille. Näen tämän tällä hetkellä omissa lapsissani, jotka alkavat olla oppimisen iässä ja suorastaan imevät itseensä uutta kieltä valtavalla motivaatiolla!”, Marja kertoo.

Kielten tehokas oppiminen ei kuitenkaan riipu vain nuoresta iästä, vaan myös tavasta, jolla kieli tulee oppijalle tutuksi. Marja lisääkin: ”Itse uskon, ja tutkimuksetkin sen osoittavat, että pelin, leikin ja laulun avulla omaksuttuna lapset motivoituvat kielten oppimisesta ja oppivat kuin luonnostaan”.

”Itse uskon, ja tutkimuksetkin sen osoittavat, että pelin, leikin ja laulun kautta omaksuttuna lapset motivoituvat kielten oppimisesta ja oppivat kuin luonnostaan”

Pelillistä omaksumista kuvien ja äänen avulla

Vaikka kerhojen pääpaino on leikkimisessä, Storås on hyödyntänyt opettamisessa digitaalisia työvälineitä etenkin kotona tehtävien pelien ja harjoitusten tekemiseen, ja joskus tehtävien pelilliseen yhdessä tekemiseen vaikkapa älytaululla. Marja on käyttänyt opetuksen apuna myös Reactored-kieltenoppimisympäristöä. Kysyimme Marjalta, millä tavalla Reactored soveltui varhaisen vaiheen oppijoille: ”Saksakerholaiset käyttivät Reactoredia yksikielisesti, eli tehtävät eivät olleet lukutaitoa vaativia käännöstehtäviä, vaan opiskelimme hyvin yksinkertaisella mallilla, kuvien ja äänen avulla. Eli kuuntelimme vaikkapa sanan, jonka perusteella tuli valita sanaa vastaava kuva. Lapset tykkäsivät tästä kovasti ja omaksuivat asioita todella hyvin!”, Storås kuvaa.

Kielikoulu Mastossa etenkin pienempien lasten oppiminen pohjautuu kirjoitusasun sijaan kuulemiseen. Marjan mukaan sanojen kirjallista opettelua ei kannata ottaa mukaan liian varhaisessa vaiheessa. ”Kun myöhemmin aloimme ottaa mukaan kirjallisia tehtäviä, niin itse asiassa lasten ääntäminen alkoikin mennä huonompaan suuntaan”, hän toteaa.

Digitaaliset työvälineet kerhotunteja syventämässä

Reactored tuki pienten lasten kanssa käytettävää kielikylpymenetelmää. Tämä sopii meille, sillä tarkoitus ei ole istua paikallaan ja opiskella koulutyyppisesti tekstiä, kirjoittamista ja lukemista, vaan myötäoppia kieliä leikin ja pelin kautta”, Marja kertoo.

“Saksakerholaiset käyttivät Reactoredia yksikielisesti, eli tehtävät eivät olleet lukutaitoa vaativia käännöstehtäviä. kuuntelimme vaikkapa sanan, jonka perusteella tuli valita sanaa vastaava kuva. Lapset tykkäsivät tästä kovasti ” 

Reactored ollaan ottamassa myös jatkossa kielikerholaisten kielenoppimista tukemaan. ”Alakouluikäisille kerholaisille Reactored sopisi oikein hyvin kerhotunnin pariksi syventämään kerhotunteja” hän lisää. Hieman vanhemmille, jo luku- ja kirjoitustaitoisille kerholaisille, Reactored tarjoaa paljon eri tehtävätyyppejä, joissa voidaan harjoitella kerhossa opittuja asioita. 

Marja Storåsin arki on varsin vauhdikasta muun muassa opettajatyön, yrityksen sekä oman perhearjen johdosta. Millä keinoin Marja pitää kehon ja mielen virkeänä päivästä toiseen? ”Liikun tarpeeksi. Tämä syksyn pelastus on ollut työmatkan kulkeminen pyörällä joka päivä. Kuuntelen samalla jotakin mielenkiintoista äänikirjaa tai podcastia. Hengähdystauot arjessa ovat tärkeitä ja käytän ne mielelläni ulkona liikkuen – se on ihan parasta!”, Marja kertoo.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
oppitunnin jakaminen reactoredissa

Uusi tapa jakaa oppitunti yleisesti

Uusi ominaisuus Reactoredissa: oppintunnin jakaminen yleiseen käyttöön kurssiasetusten kautta Reactoredissa opettajat voivat jakaa luomiaan oppitunteja kaikkien käyttäjien löydettäväksi. Näin muutkin voivat hyötyä loistavista materiaaleista! Muiden

Lue lisää »
Google-tunnuksilla kirjautuminen

Google-tunnuksilla kirjautuminen mahdollista Reactoredissa

Uusi Google-kirjautuminen tekee Reactoredin käyttöönotosta nopeaa! Uuden Google-kirjautumisominaisuuden ansiosta opettajien sekä oppilaiden rekisteröityminen ja kirjautuminen on entistä suoraviivaisempaa!  Kirjautuessa ensimmäisen kerran Reactorediin, käyttäjän ei tarvitse

Lue lisää »