Pelillistä omaksumista kuvien ja äänen avulla
Vaikka kerhojen pääpaino on leikkimisessä, Storås on hyödyntänyt opettamisessa digitaalisia työvälineitä etenkin kotona tehtävien pelien ja harjoitusten tekemiseen, ja joskus tehtävien pelilliseen yhdessä tekemiseen vaikkapa älytaululla. Marja on käyttänyt opetuksen apuna myös Reactored-kieltenoppimisympäristöä. Kysyimme Marjalta, millä tavalla Reactored soveltui varhaisen vaiheen oppijoille: ”Saksakerholaiset käyttivät Reactoredia yksikielisesti, eli tehtävät eivät olleet lukutaitoa vaativia käännöstehtäviä, vaan opiskelimme hyvin yksinkertaisella mallilla, kuvien ja äänen avulla. Eli kuuntelimme vaikkapa sanan, jonka perusteella tuli valita sanaa vastaava kuva. Lapset tykkäsivät tästä kovasti ja omaksuivat asioita todella hyvin!”, Storås kuvaa.
Kielikoulu Mastossa etenkin pienempien lasten oppiminen pohjautuu kirjoitusasun sijaan kuulemiseen. Marjan mukaan sanojen kirjallista opettelua ei kannata ottaa mukaan liian varhaisessa vaiheessa. ”Kun myöhemmin aloimme ottaa mukaan kirjallisia tehtäviä, niin itse asiassa lasten ääntäminen alkoikin mennä huonompaan suuntaan”, hän toteaa.
Digitaaliset työvälineet kerhotunteja syventämässä
”Reactored tuki pienten lasten kanssa käytettävää kielikylpymenetelmää. Tämä sopii meille, sillä tarkoitus ei ole istua paikallaan ja opiskella koulutyyppisesti tekstiä, kirjoittamista ja lukemista, vaan myötäoppia kieliä leikin ja pelin kautta”, Marja kertoo.