REACTORED AMBASSADORS:
Pauliina Järvelä: "Opetan vain harvoin asioita luokan edessä"

Pauliina Järvelä on Kainuun lukion ruotsin ja ranskan kielen opettaja, joka on monessa projektissa mukana. Haastattelun aikaan Pauliina oli loppusuoralla LOPSin, eli lukion opetussuunnitelman teossa, jonka paikallista valmisteluryhmää hän johtaa. Pauliina on jo noin kuusi vuotta käyttänyt opetuksessaan yksilöllistä oppimismenetelmää, jonka ansiosta oppilaat voivat edetä digitaalisten materiaalien avulla omassa tahdissaan. Tämän ansiosta opettajalla vapautuu aikaa kiertää luokassa ja olla oppilaiden apuna: ”kysymisen kynnys on matala, kun opettaja on aina saatavilla”, Pauliina kertoo.

opettaja pauliina järvelä lahti

 

Pauliinan opetus on jo pidemmän aikaan tapahtunut videoiden välityksellä. Sen vuoksi hänelle korona-aika ei juurikaan tuonut suuria muutoksia opetukseen:  ”yksilöllisen oppimismenetelmän ansiosta minua ei tarvittaisi periaatteessa ollenkaan. Asiat, jotka opettaja yleensä puhuu luokan edessä, on videoitu, ja opiskelija voi katsoa videon sitten, kun on kyseisessä vaiheessa menossa. Oppilailla on käytössään sähköinen opintokortti, josta voi katsoa, mitä on tarkoitus tehdä seuraavaksi”, hän kertoo. Videot ovat interaktiivisia, eli videon jälkeen testataan, että asia on kuultu ja ymmärretty. 

Ruotsin kielessä kaikki opetus tapahtuu tällä tavalla, mutta ranskan kielen opiskelu sujuu vielä perinteisesti. 

Onko videoiden välityksellä tapahtuva oppiminen tehokasta? ”Mielestäni se on melkeinpä ainoa järkevä tapa. Siirryin siihen sen vuoksi, että luokasta keskimäärin vain noin viisi oppilasta jaksoi tehdä läksynsä ja loput kopioivat vastaukset taululta epätoivoisen vimmalla. Samaan aikaan he eivät pystyneet keskittymään siihen, mitä puhuin. Nyt oppijoilla ei ole muuta tapaa edetä, kuin tehdä itse tehtävät. Oppiminen on tehokasta, kun voi kuunnella, puhua, tehdä kirjallisia tehtäviä sekä kielioppia monipuolisesti”, Pauliina kuvailee.

 

Mikäli oppijan tavoite on vain päästä kurssi läpi, niin hänen tarvitsee ainoastaan opetella perusasiat. Mikäli tavoittelee korkeita arvosanoja tai vaikka laudaturia, niin töitä on tehtävä enemmän ja sanastoa opeteltava laajemmin. Näin oma taso on mahdollista valita”

Yksilöllinen oppiminen

Vaikka opiskelijat ovat pitkälti videoiden ja muiden materiaalien varassa, ei opettaja tosiasiassa ole lainkaan tarpeeton. Tämä mahdollistaa sen, että opettaja vapautuu opiskelijoiden käytettäväksi. ”Minulla on aikaa kiertää luokassa, jolloin voin tulla apua tarvitsevan viereen selittämään asian”, hän kertoo. Opiskelijat voivat myös määritellä paremmin omaa ajankäyttöään ja esimerkiksi ottaa viikonlopun aikana muita kiinni opinnoissa.

Yksilöllisen oppimismenetelmän takana on matematiikan opettaja Pekka Peura. Pauliina Järvelä oli ensimmäisiä lukion kieltenopettajia, joka otti menetelmän käyttöönsä. Nyt yksilöllinen oppimismenetelmä on tulossa mukaan myös uuteen opintosuunnitelmaan. Pauliina kertoo: ”Mikäli oppijan tavoite on vain päästä kurssi läpi, niin hänen tarvitsee ainoastaan opetella perusasiat. Mikäli tavoittelee korkeita arvosanoja tai vaikka laudaturia, niin töitä on tehtävä enemmän ja sanastoa opeteltava laajemmin. Näin oma taso on mahdollista valita”.

Useiden verkkoalustojen tilalle monipuolisia oppimisympäristöjä

Pauliinalla on käytössä useita verkkoalustoja, kuten Moodle, Quizlet, OneNote, SUKOL:in materiaalit sekä amerikkalainen Seesaw, jonka ambassador-ohjelmassa Pauliina on ollut mukana jo useamman vuoden ajan. Hän käyttää myös kollegansa Jukka Kalliolehdon kehittämää, sähköistä opintokorttia, josta oppilas voi tarkastaa oman etenemisensä. 

Reactored-kieltenoppimisympäristö on ollut Pauliinalla käytössä myös jo useita vuosia. ”Reactoredin paras ominaisuus on se, että se osoittaa virheet välittömästi, eikä päästä eteenpäin ennen kuin tehtävä on oikein. Sanan voi aina myös kuunnella, eli mikäli sanaa ei tiedä, niin kuuntelemisesta saa apua. Tämä on hyvä esimerkiksi ruotsissa ja ranskassa, sillä ne ovat kieliä, joita ei ympärillä kuule normaalisti paljon”, Pauliina kertoo. 

Pauliina on tehnyt Reactorediin materiaaleja kirjan pohjalta, jolloin niitä on voinut käyttää sellaisenaan jo usean vuoden ajan. ”Reactoredin koetyökalujen ansiosta voisi pikkuhiljaa ajatella, että se alkaisi korvaamaan Moodlea. Olisikin vain kirja, Reactored ja opintokortti”, Pauliina pohtii. 

Reactored kieliin

Reactored on ihan loistava kielioppiasioiden, sanaston sekä lausumisen harjoitteluun

 

Mitä muuta Pauliina Järvelän elämään kuuluu opettamisen ohella? ”Minulla on oma blogi, jota silloin tällöin kirjoittelen. Olemme mieheni kanssa ennen koronaa matkustelleet paljon. Olen myös pienestä pitäen soittanut pianoa ja huilua. Pokémon Go -peliä olen pelannut sen ilmestymisestä saakka ja nyt olen tasolla 40. Rakas harrastus on ollut myös koirien kasvattaminen, ja olen kasvattanut 17 shelttipentuetta. Viimeinen koira kuoli kolmisen vuotta sitten. Liikun ja tanssin paljon, ja olen lisäksi intohimoinen penkkiurheilija! Pesäpallo ja ampumahiihto ovat ihan ykköslajeja, joita seuraan. Olimme hiljattain Sotkamossa katsomassa pesäpallon finaalit. Mieheni on myös opettaja, jolloin meillä on pitkät, yhteiset lomat ja ehdimme tehdä kaikenlaista”, hän kertoo.

Facebook
LinkedIn
Twitter

Reactored uudistuu

Viimeisin päivitysjulkaisu tuo muutoksia käyttöliittymän audiovisuaaliseen ilmeeseen, tehtävätyyppeihin sekä opettajan työkaluihin.

Lue lisää »
Keuda

Keuda

asiakastarinat Keuda: Reactored-kieltenoppimisympäristöä käytetään laajasti kaikilla toimipisteillä ammattikielten ja YTO-kielten opetukseen Reactored ja Keski-Uudenmaan koulutusyhtymä Keuda ovat tehneet yhteistyötä kieltenopetuksessa on vuodesta 2019 lähtien. Reactoredia

Lue lisää »