Reactored uudistuu
Viimeisin päivitysjulkaisu tuo muutoksia käyttöliittymän audiovisuaaliseen ilmeeseen, tehtävätyyppeihin sekä opettajan työkaluihin.
Virpi Hach asuu Pohjois-Saksassa, Lyypekin lähellä. Hän opettaa paikallisessa ammattioppilaitoksessa saksaa toisena kielenä sekä kansalaisopistossa suomea. Hän tekee lisäksi omaa suomen kielen online-kurssia, jonka on rakentanut Reactored-alustalle. Vuosi sitten Virpi ryhtyi nauhoittamaan saksan kieleen keskittyvää podcastia, joka on kerännyt jo kymmeniä tuhansia kuuntelijoita. Haastattelimme energistä Virpiä hänen työstään ja projekteista Saksassa.
Virpi Hachin ensikosketus Saksassa elämiseen tapahtui aikoinaan opiskelijavaihdon aikana. Varsinainen muutto tapahtui kuitenkin vasta myöhemmin, kun hän lähti johtamaan Kalevala-korun markkinointia Saksassa. Kolmen lapsen myötä Virpi piti töistä hieman pidemmän tauon, jonka aikana ajatus kieltenopettamisesta alkoi kypsyä hänen mielessään: ”Olin aina ollut kiinnostunut kielistä ja opettaminen on ollut lähellä sydäntäni. Hiljalleen aloin saada kyselyitä, että voisinko alkaa opettaa suomen kieltä kansalaisopistossa, ja siitä kieltenopetusurani alkoi!”
Virpin innostus opettamiseen kumpuaa siis omasta kiinnostuksesta kieltenoppimista kohtaan. ”Muistan hyvin, millainen oma kielten oppimisprosessini oli, ja millaisia haasteita esimerkiksi kieliopin ja sanaston kanssa ilmeni. Peilaan itseäni opetettaviin, ja haluan kokemukseni kautta tuoda oppimisen mahdollisimman lähelle heitä. Opettaminen on minulle aina hauskaa ja kevyttä, ja oppitunneillani nauretaan paljon!”, Virpi kertoo.
Virpi asuu ja opettaa Schleswig-Holsteinin osavaltiossa, lähellä Travemündea, josta pääsee nopeasti laivalla Suomeen. Koronapandemia on luonnollisesti vaikuttanut opetuksen järjestämiseen perustavanlaatuisesti myös Saksassa. ”Tänä vuonna olen ollut vain kerran koulussa opettamassa, kaikki muu opetus on ollut etänä”.
”Opettaminen on minulle aina hauskaa ja kevyttä ja oppitunneillani myös nauretaan paljon!”
Korona-aika synnytti suositun podcastin
Kun koronapandemia iski keväällä 2020, Virpi ja hänen ystävä-kollegansa Sandra halusivat löytää tavan antaa mielekästä ja erilaista etäopetusta. ”Opetamme molemmat saksaa toisena kielenä ja juttelemme normaalistikin erittäin paljon keskenämme. Päätimme, että voisimme alkaa nauhoittaa keskustelujamme eri aiheista.” Näin syntyi Deutsch-Podcast. Podcastissa keskusteluja käydään eri tasoilla; osa on helppoja ja hitaasti puhuttuja, kun taas osassa puhutaan lähes normaalilla puheen tempolla aiheista, jotka vastaavat äidinkielen osaamistasoa.
Kun podcast vuosi sitten perustettiin, Virpi ja Sandra haaveilivat saavansa 1500 kuuntelijaa. Suosio on kuitenkin ylittänyt kaikki odotukset, ja tällä hetkellä podcasteja on kuunneltu yhteensä lähes 200 000 kertaa. Podcastin Instagram-tilillä on huikeat 28 000 seuraajaa.
Virpi kertoo, että kuuntelijoita on moneen lähtöön; osa heistä asuu Saksassa ja tähtää siellä koulutukseen tai työelämään, toiset suunnittelevat Saksaan muuttamista ja haluavat esimerkiksi oppia alkeita. Joukossa on myös ulkomaalaisia, joilla on vaikkapa oman yrityksen tai työpaikan kautta yhteyksiä Saksaan, ja joille saksan kielen osaamisesta on hyötyä. Hiljattain Virpi ja Sandra istuivat alas miettimään uusia podcast-aiheita. ”Niitä tuli valtavasti laidasta laitaan, aina ruoanlaitosta tieteellisiin aiheisiin. Lisäksi olemme molemmat todella kovia puhumaan, joten meillä todella riittää keskusteltavaa podcasteja varten jatkossakin!”, Virpi kertoo innostuneena.
”Palaute on meidän kantava voimamme podcastien tekemiseen, ja saamme paljon positiivista palautetta kuulijoilta. Tähän asti podcast on ollut kiva harrastus, mutta katsotaan nyt, kehittyykö siitä pikkuhiljaa myös jonkinlainen työsarka meille”, Virpi pohtii.
”Olen joka kerta varautunut siihen, että tehtävien tekemiseen menee todella paljon aikaa. Reactoredilla saan tehtävät tehtyä kuitenkin jopa 10-15 minuutissa, mistä olen hyvin kiitollinen!”
Virpillä on kokemusta sähköisten kurssimateriaalien tekemisestä eri alustoilla. Oman, suomen kielen kurssinsa tekemisessä hän on käyttänyt apuna Reactoredia, jonka parhaimpina ominaisuuksina hän pitää sen hienoa visuaalista ilmettä ja helppokäyttöisyyttä. ”Olen joka kerta varautunut siihen, että tehtävien tekemiseen menee todella paljon aikaa. Reactoredilla saan tehtävät tehtyä kuitenkin jopa 10-15 minuutissa, mistä olen hyvin kiitollinen! Kun aikaa jää yli, innostun yleensä tekemään vielä ylimääräisiäkin tehtäviä”, Virpi hehkuttaa.
”Verrattuna esimerkiksi kansalaisopiston verkkoalustaan, Reactoredilla tekeminen on todella helppoa ja mukavaa”. Myös oppilailta hiljattain saatu palaute on ollut myös erittäin positiivista. ”He olivat aivan innoissaan ja kiittelivät muun muassa sitä, että tehtäviä voi tehdä monta kertaa, aina välillä pysähtyen. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, ja tasoa voi vaihdella, eli ensin tehtäviä voi pelata läpi ja sen jälkeen kokeilla kirjoittamista”, Virpi kertoo.
Saksassa opetusala on herännyt kunnolla digitalisaatioon vasta pandemian iskettyä. Siellä kukin 16 osavaltiota saa itse päättää omista opetusmenetelmistään ja -suunnitelmistaan. Virpi kertoo, että suunnitelmia tehdäänkin nyt kovaa vauhtia, ja uusia tuulia puhaltaa vähän joka suunnasta. Aiemmasta kokemuksesta Virpi tietää, että Suomessa erilaisten digimedioiden käyttö opetuksessa on pitkään ollut Saksaa edellä. ”Nyt Saksassa kuitenkin kurotaan kovalla vauhdilla kiinni näissä asioissa. Uskon, että Reactoredilla olisi hyvät mahdollisuudet Saksan markkinoilla, kun Moodlekin on näillä näkymin poistumassa. Kun vertaan itse näitä alustoja, Reactoredia voi kuvailla kuin pumpuliksi – niin paljon helppokäyttöisempi se on!”
Reactored-alustalla on mahdollista opiskella jopa 20:a eri kieltä. Sen voi ostaa vuosilisenssillä joko opettaja- tai koulukohtaiseen käyttöön. Reactored on hankittavissa myös kuntahankintana koko kunnan koulujen käyttöön. Lue lisää Reactoredin hyödyistä kouluille täältä.
Viimeisin päivitysjulkaisu tuo muutoksia käyttöliittymän audiovisuaaliseen ilmeeseen, tehtävätyyppeihin sekä opettajan työkaluihin.
Finsku-oppimateriaalia opiskeltu jo 18 000 kertaa blogi Finsku suomen kielen alkeita opiskeltu jo yli 18 000 kertaa! Yhteistyöhankkeena toteutettu suomen kielen sähköinen oppimateriaali Finsku julkaistiin
Finsku-oppimateriaalilla opiskeltu jo 12 800 kertaa blogi Kesäkuussa 2022 julkaistu Finsku-oppimateriaali on tavoittanut suuren yleisön. Yhteistyöhankkeena toteutettu suomen kielen sähköinen oppimateriaali Finsku julkaistiin kesäkuussa 2022
Näin luot täydellisen kielten verkkokurssin blogi Mitä tulee ottaa huomioon kielikurssia luodessa? Lue vinkit! Kielikurssin luominen itse voi tuntua hankalalta, etenkin jos huolelliselle suunnittelulle ei
asiakastarinat Keuda: Reactored-kieltenoppimisympäristöä käytetään laajasti kaikilla toimipisteillä ammattikielten ja YTO-kielten opetukseen Reactored ja Keski-Uudenmaan koulutusyhtymä Keuda ovat tehneet yhteistyötä kieltenopetuksessa on vuodesta 2019 lähtien. Reactoredia
blogi Krista Jokinen: Reactoredin avulla helpotimme opettajien manuaalista työtä Krista Jokinen toimii suomen kielen opetuksesta vastaavana opettajana Finest Futurella. Yritys tuo maahan kielitaitoisia työntekijöitä ja