Haastattelussa Lakeside-materiaalien tekijät Kaija Kaasinen ja Jenni Kohl: "Kannustamme opettajia tekemään myös itse materiaalia!"

Jenni Kohl ja Kaija Kaasinen ovat kieltenopettajia Lauttasaaren ala-asteella. Molemmat olivat luomassa Reactorediin uutta LAKESIDE -englannin materiaalia, joka on suunnattu ala- ja yläkoululle. Haastattelimme kiireisiä opettajia Teamsin välityksellä oppituntien välillä ja kyselimme projektista sekä yleisesti materiaalin luomisesta Reactoredissa. Kuka tahansa opettaja pystyy luomaan alustalle omia materiaaleja, ja lähitulevaisuudessa kieltenopettajille avautuu mahdollisuus tienata rahaa tekemistään oppimateriaaleista, jotka jaetaan yhteiseen käyttöön.

Kaija Kaasinen Jenni Kohl Reactored

Kaija Kaasinen on pitkän uran tehnyt espanjan ja englannin kielen opettaja. Hän on ehtinyt opettaa kaikilla asteilla sekä toiminut välissä myös Otavalla materiaalintuotannon puolella. Omia oppikirjoja Kaija on julkaissut peräti seitsemän kappaletta. Kysyimme, millä tavalla LAKESIDE-materiaalin teko erosi hänen aiemmista kokemuksistaan. ”Tämä oli ensimmäinen materiaali, jota lähdin tekemään selkeästi pelkästään diginä alustalle. Tunsin formaatin jo entuudestaan, joten osasin luoda materiaalia suoraan tiettyjen raamien sisään, mikä sujuvoitti ja tuki tekemistä. Prosessi oli kyllä mielenkiintoinen”, Kaija kuvailee. Hän kertoo, että on käyttänyt Reactoredia aiemmin espanjan opetuksessa oppikirjan ohessa jopa 2. -luokkalaisista lähtien. ”Lapset tekevät tuon tyyppisiä tehtäviä aivan tajuttoman nopeasti verrattuna kynällä ja paperilla tehtäviin, joten materiaalia on oltava runsaasti”, hän kertoo. Kaijan mukaan jo pienet osaavat hyvin kirjautua sisään ja opiskella Reactoredilla.

Jenni Kohlilla on 15 vuoden kokemus alakoulun englannin ja saksan opettamisesta, minkä lisäksi hän on opiskeluaikana opettanut yläkoulussa ja lukiossa. Lauttasaaren ala-asteella on paljon oppilaita, ja tällä hetkellä Jenni opettaa erityisesti 2. -luokkaa. Tämän lisäksi Jenni on kokenut erilaisten verkkomateriaalien tekemisessä: ”Olen tuottanut Opetushallitukselle oppimispelejä, sekä tehnyt Helsingin kaupungille kielirikasteiseen ja kaksikieliseen opetukseen käsikirjoja liitteineen. Olen tehnyt kieltenopetusmateriaalia ykkösluokalle ja harrastanut esikoulun kielimaistiaisia ja tehnyt muutenkin paljon töitä varhaiskasvatuksen parissa. Lakesidessa meidän tiimillämme oli tehtävänä luoda niin paljon materiaalia 3.–6. -luokalle kuin vain mahdollista. Aikataulu oli kiireinen, mutta tiimimme toimi erittäin hyvin yksiin ja työnjako oli selvää”, Jenni kertoo.

Jenni kertoo, että ei tarvitse kuitenkaan olla huippukokenut digialustojen kanssa osatakseen tehdä materiaalia Reactoredilla: ”Reactored on intuitiivinen ja hyvin käyttäjäystävällinen, joten materiaalin tekeminen on helppoa, kunhan vain ensin opettelee sen filosofian”, Jenni kuvailee.

oppimaan oppiminen

”Toivoisin, että opettajat löytäisivät tämän oppimisympäristön ja tajuaisivat, että kuka tahansa osaa sitä käyttää.”

Reactored oppimisen tukena

Tukena espanjan kielen opetuksessa. Kaija kertoo tehneensä Reactorediin todella paljon tehtäviä liittyen espanjan oppikirjoihin, sillä samoissa kirjoissa pysytään pitkään. ”Kun istun istun tunnin verran koneella, saan aikaiseksi laatikoittain oppitunteja, eli tekeminen sujuu rivakasti. Ajattelen niin, että kun materiaalin on kerran näpytellyt, niin silloin se tulee olemaan aina käytettävissä.”

Lauttasaaren ala-asteella Reactoredia hyödynnetään melko laajasti, sillä Jenni on tehnyt materiaaleja myös saksan kieleen ja ranskan opettaja ranskaan. Moni opettaja tekee sinne lisätehtäviä liittyen painettuihin oppikirjoihin.

Jenni kertoo tehneensä etäopetutilanteessa valtavasti perusmateriaalia kakkosluokkalaisille liittyen esimerkiksi väreihin, eläimiin ja perheeseen. ”Reactoredissa voi toistaa useita kertoja samoja juttuja, ja oppilaani ymmärtävät todella hyvin, mistä on kysymys – etenkin, jos kirjoitan mukaan teoriaa tueksi”, Jenni kertoo. Hän kertoo oppilaiden hoksanneen, että opettaja voi seurata tehtyjä tehtäviä, ja siksi Reactoredista on tullut heille myös yksi aktiivisuuden osoittamisen paikka. ”Aktiivisimmat naputtelevat tehtäviä siellä suuret määrät. Jos opiskellaan esimerkiksi kirjojen avulla, niin jotkut kyselevät innoissaan, että saako taas mennä Reactorediin, kun muut asiat on hoidettu. On kuulemma kiva, kun se menee eteenpäin koko ajan ja samalla näkee, mitä on tehnyt”.

Reactoredin ominaisuuksista puhuttaessa, Kaija kertoo omatahtisuuden olevan hyvä asia eriyttämisen kannalta. ”Opettajaa ei käytännössä tarvitse, kun alusta on itseohjautuva. Hyödynnän jonkin verran vastaamistavan säätömahdollisuutta, eli sama tehtävä tehdään ensiksi vaikkapa monivalintana ja sitten kirjoittaen. Toistoja voi tehdä rajattomasti. Olen pitänyt tällä useita kokeita, ja koetyökalu helpottaa, kun esimerkiksi monivalinnat ja oikein/väärin -valinnat tulevat sieltä automaattisesti tarkistettuina.”

Etäaikana kokeiden hoitaminen onnistuu hyvin myös etänä. Kaijan mukaan Reactored on kehittynyt ympäristönä todella nopeasti, ja nyt sinne on mahdollista jo siirtää tai tehdä kokonaisia kirjoja. ”Toivoisin, että opettajat löytäisivät tämän oppimisympäristön ja tajuaisivat, että kuka tahansa osaa sitä käyttää”, hän toteaa lopuksi.

Jenni lisää vielä: ”Opettajien kannattaisi aina tutustua siihen, mitä opettaa. Silloin arvioinnistakin tulee paljon helpompaa. Kannustan siis lämpimästi tekemään itse materiaalia!”.

Reactorediin luodaan vuoden 2022 aikana oppimateriaalien markkinapaikka Marketplace, jolla halutaan kannustaa opettajia jakamaan tekemiään materiaaleja koko Reactored-yhteisön käyttöön. 

Facebook
LinkedIn
Twitter

Reactored uudistuu

Viimeisin päivitysjulkaisu tuo muutoksia käyttöliittymän audiovisuaaliseen ilmeeseen, tehtävätyyppeihin sekä opettajan työkaluihin.

Lue lisää »
Keuda

Keuda

asiakastarinat Keuda: Reactored-kieltenoppimisympäristöä käytetään laajasti kaikilla toimipisteillä ammattikielten ja YTO-kielten opetukseen Reactored ja Keski-Uudenmaan koulutusyhtymä Keuda ovat tehneet yhteistyötä kieltenopetuksessa on vuodesta 2019 lähtien. Reactoredia

Lue lisää »